lauantai 28. lokakuuta 2006

Blow your mind

Tajunnanräjäyttävään talvipäivän lasagneen tarvitaan:

- pari-kolme isoa sipulia silppuna
- valkosipulinkynsiä murskattuna (paljon, eli tarpeeksi)
- kolmen porkkanan raaste
- puoli kiloa jauhelihaa
- kaksi tölkkiä tomaattimurskaa
- mausteita (pippuri, suola, liemikuutio, soija, ketsuppi, sokeri) maun mukaan
- vettä vähintään yhden tomaattimurskatölkin verran
- oreganoa tai basilikaa vasta valmiiseen keitokseen

Aamupäivällä, kun nietokset on blokanneet kaikki tiet ja kadut (eli kaiken maailman liikehdintä sivilisaatioon on tehty mahdottomaksi) silppua vihannekset ja kuullota ne kauniin läpikuultaviksi pannulla. Ruskista jauheliha. Kollasta kuivakaappien perukoilta kaikki irtilähtevät mausteet kattilaan kyytipojaksi - porkkana antaa soosille mukavan makeuden keittyessään kasaan. Sokeria tarvitaan taittamaan säilyketomaattien metallinen maku. Kokoa soosi siis tilavaan kattilaan ja anna hautua hymyillen sen verran kuin aamun lehden uudelleenluku vie aikaa (tai minimissään 30-40 minuuttia - truly the more the tastier; mä saatan keitellä tuota tunnin-parikin jos on aikaa!).

Kastikepuuhien loppupuolella ryhdy värkkäämään bechamelkastiketta lasagnea makustamaan:

- 50 g voita
- 1 dl jauhoja
- 1 litra kevyt- tai täysmaitoa. Ei kurnaalia kuumiin kattiloihin, kiitos.
- suolaa, pippuria, muskottipähkinää, sulatejuustoa/juustoraastetta maun mukaan

Poista pikkuihmiset keittiöstä hämäämällä heidät lumihommiin pihalle. Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Kypsennä jauhoja 3-5 minuuttia (homman nimi ei kuitenkaan ole ruskistaminen vaan kypsentäminen). Lisää maito pienissä tömpsyissä - true-hifistelijä lämmittäisi maidon valmiiksi esim. mikrossa puuhan nopeuttamiseksi. Keittele kastiketta kokoon hetki - rakenteen tulee olla paksuhko, muttei vanukasmainen. Mausta.

Voitele/öljyä lasagnevuoka. Lado huolella ja rakkaudella maistelemiasi kastikkeita ja
lasagnelevyjä vuokaan kerroksittain tarvittava määrä. Pyri päättämään rakennelma bechamelkastikekerrokseen - ja kruunaa komeus juustoraasteella. Tuikkaa uuniin, 175 C on melko noheva lämpö, ja kypsennä 30-40 minuuttia - eli kunnes lasagnelevyt on kypsiä. Maksimoidaksesi voittokertoimet, anna lasagnen istua pöydällä vielä 10-15 minuuttia vaikka folion alla. Se vetäytyy ja maut tiivistyy, katsos.

Sytytä takkaan tuli, kata pöytään halutessasi myös vihersalaattia (jos alkuviikon kauppakäynnistä on siis vielä jotain vihreää jäljellä). Kerää ystäviesi/perheesi/muiden kylänmiesten rajattomat kiitokset. On nimittäin HYVÄÄ tuo setti. Bon Voyage!

2 kommenttia:

Osakeyhtiö Huovinen kirjoitti...

Toi sokerikikka tölkkitomaattiin oli ihan uutta.

Nyt tuli nälkä.

kirsi kirjoitti...

Jepulis, kuluneiden catering-vuosien aikana on kyllä tullut havaittua, notta niksi toimii..

Kaikkea sitä oppii kon vanhaksi ellää!