perjantai 22. joulukuuta 2006

Oulua

Molen Oulusta. Eli oululainen ihiminen. Valitettavasti kaupungista poismuuttoni tapahtui tuossa jo viime vuosituhannella, eli mielestäni en esimerkiksi enää puhu niin kovin murteella. Paitsi ehkä ympäröivän maailman mielestä. Viimeksi viime viikolla kuului virnistelyä siitä, kuinka helsinkiläinen tuttu oli oululaisissa kaupoissa pyöriessään törmännyt myyjiin, jotka "kaikki puhu just ihan samalla tavalla kuin kirsusein."

Hmph. Ilimammuuta pittää olla ylypiä juuristaan, mutta ei tämä kieli (ainakaan näin kirijotettuna) nyt niin perin juurin kauniilta kuulosta, että sitä pitäisi ehdoin tahdoin olla kaikkialla viljelemässä. Paitsi kotonaan.

Oululaisten ominaispiirteisiin kuuluu myös pettämätön tilannetaju lentoasemilla. Mikäli koskaan joudut a) kotimaiselle tai b) ulkomaiselle lentokentälle, voit olla varma, että kaikkien jonojen (olipa kyseessä sitten check-in, turvatarkastus, kahvila, baari, lähtöportti, koneen vessa, matkalaukkuhihna tai all of the above) kärjessä on aina oululainen ihiminen. Se on vissiin niin geeneihin kirijotettu, että jos ei ole hyvissä ajoin (eli noin tunnin etukäteen) seisomassa jonossa, niin muu maailma saattaa vittuillakseen vaikka jättää sen ainokaisen oululaisen kokonaan huomiotta. Tai esimerkiksi pois koneesta.

Käsittämätöntä, torstaina muuten vielä rauhallisella Helsinki-Vantaan kentällä ainoa kohinan ja tohinan kohde oli juuri Oulun-koneen lähtöportti, jossa tunnelma alkoi kohota jo 70 minuuttia ennen koneen arvioitua lähtöaikaa. Topevimmat matkaajat siis seisoivat jonossa lähes sen saman ajan kuin mitä itse lento kesti. Quite amusing, I would say.

Täällä ei ole lunta kuin nimeksi, mutta joulufiilistä silti - ainakin vähän. Ja illalla lisää kun mennään siskosen kanssa hoilottelemaan kauneimpia joululauluja.

Rauhallista joulunaikaa siis itse kullekin säädylle!

2 kommenttia:

Mari kirjoitti...

Ja mistäs tiedät, että siellä oli jonoa 70 minsaa ennen koneen lähtöä? Olitko ekana jonossa? ;)

kirsusein kirjoitti...

Mari, kunnon oululaisena istuin tietty (lähtöportin välittömässä läheisyydessä) penkinkulumalla ja ahdistelin sisäisesti siitä, että kaikki sadat jonossaseisojat saa koneesta jonkun yllätysbonuksen sisälleastuessaan..

Eikun valehtelematta olin siis tosi hyvissä ajoin paikalla, mutta maltoin istua coolisti lehteni kanssa (maailmankansalaisen elein) kahvion pöydässä - ainakin vartin pidempään kuin ekat jonottajat. Tsihi.