perjantai 25. toukokuuta 2007

Oulu, osa kaksi

Tässäpä viikonlopun lähestyessä voimme jälleen hetken perehtyä oululaisiin ihimisiin, eli paikallisiin kulttuuritekoihin. Oulussahan siis järjestetään monenlaisia kesätapahtumia, joissa kaljanjuonnilla ja rokkimusiikilla on erittäin olennainen sija. Tässä maininta muutamista:

KUUSROKKI
Sillonkö mää olin ihan pieni, Kuusisaaressa (joka siis luonnollisesti on saari keskustan välittömässä läheisyydessä) järjestettiin Kuusrokki. Rokkimussiikkia soitettiin siis niin helevetin lujjaa kaikkien ulukomaisten bändien toimesta, että ikkunat helisi kilometrien päässä festarialueelta. Sittemmin kuusrokista on tullut trendikkäämpi Qstock, joka viettää kuluvana vuonna jo viidettä juhlavuottaan.

Oululaiset osaavat yleensä julkisilla paikoilla kännissä heiluessaan käyttäytyä ihan ihimisiksi, mutta silti varoituksen sana lienee paikallaan. Eräänäkin hämäränä kesäyönä, vuosia vuosia sitten, kun allekirjoittanut toimi Oulun aidstukikeskuksen lipaskerääjänä vastaavankaltaisena massatapahtumassa - ja täysin selvinpäin vietetyn illan jälkeen marssin autooni kotimatkaa ajatellen.. Yllätys oli valtaisa, kun meidän Mazdasta oli pöllitty radio - ja kuskin penkille oli kustu. Ngh.

VALAKOSIPULIYÖ
Kerrassaan perinteinen heinäkuinen tapahtuma, joka siis kerää yhteen koko Pohjois-Suomen oululaiset maistelemaan valakosipulista tehtyjä herkkuja. Ei siis vaan karvakäsipitsaa ja välimerikebabia, vaan ihan oikeitakin gastronomisia elämyksiä. Tapahtumalla oli kai alun alkaen ihan hyväkin maine, mutta nykyään se on vaan yksi hyvä syy nuorisolaisille hakeutua kaupungin tungokseen ja vetää ihan infernaaliset kärsät. Aamulla voi sitten miettiä, että oliko sitä valakosipulia, vai eikö sitä ollut. Yleensä ei. Yleisen hokaruuden (hokara - hajamielinen, unohtelevainen) piikkiin voi toki vähäiset muistikuvat myös pistää. Tai sitten niiden valkosipulischnaabeleiden..

ROTUAARIN PALLO

Wikipedia ossaa kertua, että rotuaari on saanut nimensä ranskan kielen jalkakäytävää (trottoir) tarkoittavasta sanasta. Kun tuossa hartaalla kasikytluvulla kaupunginisät päättivät, että oululaistenkin tulee saada oma esplanadinsa, niin pelkkä kävelykatu ei kuitenkaan riittänyt, vaan pisteeksi iin päälle saatiin paikalle ns. Pallo - keskusaukion kaivohuoneveistos. Käytännössä kyseessä on siis ihan jumalattoman iso, kiveksinen (eli kivestä tehty) pallo - jota kaikkien fysiikan lakien vastaisesti myös perheen pienimmät pystyvät nesteessä pyörittämään. Mukavan tästä kaikkien perheiden viikonloppuharrastuksesta teki tietysti se, että nerokkaat oululaiset päättivät myös käyttää Pallon alustassa virtaavaa vettä esimerkiksi roska- ja pissa-astianaan. Eli lopulta pikkumukulat pyörittivät käsiään, eli palloa mm. kusessa ja muussa mukavassa.

Vuosien ajan Pallo oli myös kaupungin paras (eli ainoa) treffipaikka: "nähhäänkö Pallolla?" tai "tuukkonää kohta Pallolle?" kuului jokaisen kaupunkilaisen sanavarastoon. Sittemmin (ASJ, eli Aikaa Stockan Jälkeen) tapaamispaikaksi on vaihdettu Stockan kello. Valitettavasti. Tästä lisää myöhemmin.

Ps. aito-oululaista mussiikkia voi käydä kuuntelemassa täällä. Ihana järjestömme oululainen nuorisolainen - ihana tunnelma. Arvatkaas mitä mulla on nykyään puhelimessa soittoäänenä?

Ei kommentteja: