maanantai 17. syyskuuta 2007

American pie

Olipa kerrassaan strömsö-henkinen viikonloppu. Ei siis niin, että olisin askarrellut huovasta ja nikkaroinut vanerista ja aina välillä haukannut kiiltäväksisumutettua omenaa, koko ajan ruotsiksi jutellen - vaan niin, että sain kotirintamalla melko lailla aikaiseksi. Ja uuni hohkasi kuumana ihan päntiönään.. Syksyn tulemisen havaitsin itsessäni lauantaina siitä, että oli suorastaan pakko raahata kaupasta kotiin niin puolukoita kuin kotimaisia omppujakin. Kunnon sadonkorjuu-henkeen. Ompuista innostuneena väsäsin ihan tajunnanräjäyttävän Apple Pien [Mummo Ankka -tyyliin, kannet ja kaikki]. Piirakan resepti on sekoitus oman jenkki-mamman ja eilisen Tylerin keittiössä -nimisen Food Network-ohjelman neuvoista.

Ja se menee näin....

Täyte:
1 kg omenoita, mieluusti kahta eri kirpeää lajia
1,5 dl sokuria
2 tl kanelia
ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
(muskottipähkinää suhaus, jos sitä on kaapissa)
vajaa 50 g voita

Omenat kuoritaan ja siivutetaan kohtuullisiksi viipaleiksi. Kuivat aineet sekoitetaan ensin keskenään ja sitten omenoihin. Nostellaan siivuja niin, että maustuvat mukavasti kaikilta puolin. Annetaan mujua pöydällä taikinan valmistamiseen menevän ajan. [Voihin ei tässä vaiheessa tarvitse vielä kajota].

Pohja:
4,5 dl jauhoja
150 g kylmää voita
0,5 tl suolaa
2 rkl sokeria
vajaa desi jäävettä

Sekoita kuivat aineet. Pilko kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja murustele joko käsin tai koneella jauhojen sekaan. Sekoittele, kunnes seos on rakeisen jauhomaista. Lisää jääkylmä (!) vesi ja sekoita vain niin, että taikinasta tulee pallo. Ei siis ylenmääräistä vatkaamista enää tässä vaiheessa. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa ainakin puoli tuntia. Lue vaikka lehteä tässä välissä.

Levon jälkeen jaa taikina kahteen osaan ja pyöräytä palloiksi. Kauli pohjat kahden leivinpaperiarkin välissä ohuiksi ja pyöreiksi - ja vuoraa piirakkavuoka (parikymmentä senttiä halkaisijaltaan) isommalla pohjalla, niin että myös reunoille jää riittävästi taikinaa. Kaada omenat keoksi piirakkavuoan keskelle ja vuole päälle voilastuja. Asettele loput taikinasta kanneksi omenoiden päälle ja nipistele veden avulla reunat kiinni. Taiteellista silmää voi käyttää haluamallaan tavalla - ja vaikkapa muotoilla ihanan aaltokuvion piirakkavuoan reunaa komistamaan. Mä en osannut. Enää.

Pistele kanteen höyryaukkoja, tai leikkaa siihen mummoankkamaisesti pieniä kolmionmallisia koloja. Säikäytä paistos ensin 200C uunin alatasolla (noin vartin verran) ja vähennä sitten lämpötila 175C. Apple pie on valmis 45 minuutin paiston jälkeen - eli yhteensä siis uunissa menee yksi tunti.

Anna jäähtyä kunnolla [!] - omenat saavuttavat helposti satojen asteiden lämpötilan ja kieli palaa varmasti, jos tunget lusikkasi soppaan saman tien. Kylmä vaniljajäätelö kruunaa nautinnon.

Vähän oli ehkä vaivalloinen leipomus, mutta lopputulos vei naisen mennessään. Suosittelen siis lämpimästi. Nopeimmille riitää vielä tänään-huomenna maistiaisia Linjoilla... Anyone?

4 kommenttia:

kaisa kirjoitti...

Hep! Voin tulla kahville töistä päin :)

Kalu kirjoitti...

Lähetä mulle yks pala! Ja toinen Satulle(-)

Anonyymi kirjoitti...

Kirsusein-

(päivitä jo)

Anu kirjoitti...

Hei, laittakaas sitten matkaraporttia Naksun kanssa sieltä juusto- ja suklaamaasta! :)