maanantai 17. joulukuuta 2007

Syökää chiliä!

Viikonloppuna muistui mieleen Nigellan taivaallinen Chili con Carne -resepti. Sitä tarjoiltiin viimeksi suuremmalle joukolle allekirjoittaneen muuttotalkoissa, vallan valtavalla sukseella. Eli jos siis alkaa joulunpyhinä kinkkua tirsua jo korvistakin ulos, niin kannattaa kaivella kaapista seuraavanlaisia tarpeita chiliä varten. Resepti toimii myös suuremmankin joukon näläntappajana - ja on intensiivisellä maullaan (tumma kaakao ja kardemumma lienee suurimmat syypäät) ihan huikea elämys hienommallekin kulinaristille. I promise.

[Välihuomiona vielä tässä sen verran, että Jenkeissä, missä siis itse chilini olen oppinut syömään, ko. tavaraa syödään ihan sellaisenaan kulhosta - joskus harvoin ehkä maissileivän tms. kanssa. Suomalaiskouluissa herkkua tarjoillaan keitetyn riisin kyytipoikana - ja mun isäntäperheessäni joskus jopa makaroonin kanssa. Hyvää se on silti ihan tuollaisenaankin, uskokaa pois.]

Tajunnanräjäyttävä chili con carne

2 hyvänkokoista sipulia
1-2 valkosipulinkynttä, oman maun mukaan
1 tl chilijauhetta (tai tuoretta chiliä, jos haluaa hifistellä)
1 tl juustokuminaa, eli jeeraa
(1 tl korianteria, jos tykkää mausta. Minä en. Yäk.)
1 tl kardemummaa, jauhettuna
1 punainen paprika
n. puoli kiloa jauhelihaa
500g tomaattimurskaa
1 prk kidney-papuja
1 dl ketsuppia
1 dl tomaattipyrettä
1-2 dl vettä
1 rkl tummaa kaakaota
1 rkl sokeria
suolaa ja pippuria maun mukaan

Eli pilko ja kuullota sipuli, paprikat ja valkosipuli. Älä ruskista. Lisää eksoottiset mausteet ja siirrä kattilaan odottelemaan jatkotoimenpiteitä. Ruskista jauheliha. Sekoita kattilassa liha, kasvikset, tomaattiasiat (ne kaikki), vesi, pavut ja mausteet. Tässä vaiheessa kastikkeen tulisi olla herkullisen punaista. Lisää lieteen höökiä ja kun seos pulpahtelee kiehumisen merkiksi, lisää kattilaan myös tumma kaakao. Tarkista maku - mausta esimerkiksi suolalla tai sokerilla, tarpeen mukaan.

Anna hautua kannen alla tunti-pari. Kolme varttiakin periaatteessa riittää hätähousuille, mutta tässäkin tomaattipohjaisessa kastikkeessa makujen tiivistyminen vaan parantaa lopputulosta.

Nauti höyryävän kuumana hyvässä seurassa - tai jääkaappikylmänä, salaa keskellä yötä.

ps. Onnea kirsusein - tää oli sitten 300. postaus. Jihuu!

1 kommentti:

Kalu kirjoitti...

Ääh, emmä jaksa vääntää. Tee sä tota mulle. Sol kyl hyvvää.

ps. Onnea 300 johdosta. Meeppä nyt kostoks kattoon se leffa (siis elokuva 300)