perjantai 18. tammikuuta 2008

Maukasta viikonloppua

Tässäpä reseptiikkaa niille, joilla on tarve hurmata vieraita tahi itseään (joko viikonloppuna tai arkena). Ihan tautisen maukas välimerellinen tomaattipiiras, joka kyllä tuoksuu koko rappukäytävään, I promise!

Valkosipuliseen tomaattipiirakkaan tarvitaan

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
125 g kylmää voita (vainopartiolaisten [keksitteks sanamuunnoksen?] tapauksessa myös margariini kelpuutetaan)
2-3 rkl vettä (kylmää tämäkin)

Täyte
3 rkl Dijon-sinappia
noin 4 tomaattia
150 g juustoraastetta (mustaleimainen Emmental on ihan ässä!)
1 valkosipulinkynsi
pari rkl öljyä
pippuria, oreganoa/basilikaa

Kylmä voi pilkotaan pieniksi kuutioiksi ja nypitään nopeasti jauhoihin. Sekoitetaan muruseokseen myös jääkylmä vesi. Taputellaan palloksi (ei siis vaivata enää enempiä, kunhan nopskasti sekoitellaan) ja annetaan levätä jääkaapissa kelmuun käärittynä noin puolisen tuntia.

Levon aikana voi valmistaa täytteen, seuraavanlaisin toimenpitein: viipaloi tomaatit, jotka mielellään saavat olla maukkaita ja kypsiä. Koosta riippuen niitä menee noin 4-5 kappaletta - tarkoitus on kuitenkin peittää piirakkavuoka yhdellä (1) kerroksella tomaatteja. Silputtu valkosipulinkynsi (tai maksimissaan kaksi pientä, ettei mene yliannostuksen puolelle) sekoitetaan öljyyn.

Kun taikina on mukavan rauhallinen ja helposti käsiteltävä, se taputellaan tahi kaulitaan pyöreän (voidellun) piirakkavuoan pohjalle. Levitetään päälle Dijon-sinappi (tässä piilee lopputuleman herkullisuus, että kannattaa noudattaa ohjetta), ja seuraavaksi juustoraastetta. Sitten ladotaan päälle tomaatinviipaleet ja roiskitaan päälle mausteita. Lopuksi kruunataan komeus valkosipulimurskaöljyllä. Kannattaa olla aika tasapuolinen öljyn jakamisessa, ettei tule valtavia valkosipuliröykkiöitä minnekään.

Paistellaan 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Kunnes tomaatit näyttävät kypsiltä ja valkosipulihuurut ovat täyttäneet talon. Annetaan jäähtyä rauhassa, koska tomaatit luonnollisesti ovat noin tuhatasteisia heti uunista päästyään. Maku vain tiivistyy aikaa myöten.

Tarjotaan ystäville ja kylänmiehille, esimerkiksi huomenna kreikkalaisen perunasalaatin ja kuplivan viinin kera.

4 kommenttia:

Mari kirjoitti...

Mäkin haluuuuuun! Heti kauppaan ->

Vesikeksi kirjoitti...

Ja mää. Miks pitää järjestää tomaattipiirakkakutsuja just ku toisella on polttarit?

Buddha kirjoitti...

Hei, saaks sut linkittää meidän blogiin?
Tuu mun blogiin vastamaan jooko :)!

Anu kirjoitti...

..hihii! tehtiin kaken kanssa viime viikolla kanskee tomaattipiirakka, täysin improten ja hyvvää tuli!