perjantai 22. helmikuuta 2008

Puuhaa viikonloppuun

Terveinen lumisateen täyttämästä Oulusta. Kotona on kivvaa ja ihanaa [tell me something I didn't know]. Viikonlopun suunnitelmissa on mm. pastanjauhajien uunilohta ja köyhäinritarein fenkoli-pinattirisottoa - resepteihin palannen. Meanwhile päräyttävä illallisresepti eiliseltä meni näin.

Vittuunnu kaappipakastimeen, joka on absoluuttisen täynnä leivänmuruja ja raakapakasteita vuodelta 2006. Tuhoa (muovisäkeissä roskalaatikkoon) 75% pakastimen sisällöstä ja nosta yksi säkillinen leipiä, lihoja tms. ulos säilöön. Käännä pakastimen termostaatti pois päältä ja hamstraa talon kaikki pyyhkeet sulatusvesiä vahtimaan. Keitä kuumaa vettä ja nostele kattilat pakastimeen sulattamaan paksuimmat jääkokkareet.

Sulatusprosessin aikana työstä pakkasesta löytyneestä jauhelihasta (lihapullissa jauhelihan rasva on ihan hyvästä) iltaruokaa esimerkiksi seuraavalla tavalla.

Nigellan reseptistä mukaeltu lihapullapasta

250 g nautajauhelijaa JA 250 g sikajauhelihaa (voit myös halutessasi käyttää vain nautaa)
1,5 dl parmesaanijuustoraastetta
1 muna (tai kaksi, jos ovat kovin pieniä)
1 valkosipulinkynsi raastettuna
1 pieni sipuli
kuivattua oreganoa tujaus
3 rkl mannaryynejä (korppujauhojen asemesta)
suolaa ja mustapippuria

Sekoita jauhelihan joukkoon juustoraaste, sipulit, muna ja mausteet. Mannaryyni toimii sitkoaineena - sitä tulee siis laittaa sen verran, että taikina on kiinteää (pullat pysyvät kasassa), muttei liikaa. Annetaan taikinan hengailla hetki jääkaapissa.

Tomaattikastikkeeseen tarvitaan

1 hyvänkokoinen sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
1 rkl oreganoa
purkki tuoretomaatteja (EI MISSÄÄN NIMESSÄ PASEERATTUA TOMAATTIA!) tai esimerkiksi valmista pastakastiketta
vettä, maitoa
sokeria, suolaa ja mustapippuria

Sipulit ja oregano kuullotetaan miedolla lämmöllä (ei ruskisteta). Lisätään tomaatit ja vesi sekä mausteet. Annetaan kiehua hiljalleen noin kymmenen minuuttia. Jos maku on mukava, lisätään tilkka (~2 dl) maitoa ja tämän jälkeen nostellaan lihapullat kypsymään tomaattikastikkeeseen. Annetaan hautua (pienellä tulella) parikymmentä minuuttia.

Tarjotaan nauhapastan tai spagetin sekä parmesaaniraasteen kera. Lievästä sotkuisuudesta huolimatta melkoisen hurmaannuttavaa treffiruokaa. Kysykää vaikka kulkurilta ja kaunottarelta.

[Pasta-annos masussa onkin sitten kiva viimeistellä pakastimen sulatusprosessi ja kuivata kaappi hyvin, ennen kuin sen vääntää jälleen päälle.]

Maistuvaa viikonloppua!

2 kommenttia:

Kalu kirjoitti...

Tuoretomaattia purkissa also known as tomaattimurska?

Kirsi kirjoitti...

..poteitous tai potaatous..

Ei vaan, periaatteessa hyvinvarustelluista (*wirn*) kaupoista saa myös lasisissa säilykepurkeissa (tuore)tomaattisotkua, joka ei oikein ole tomaattimurskaa vaan jotain astetta parempaa.

Tai sitten voi vaan käyttää valmista pastasoosia. Tai tomaattimurskaa. Kunhan muistaa sokerin!!