maanantai 2. kesäkuuta 2008

Kaljapersekanaa


Alkaneen kesän vinkein grillielämys on nyt koettu. Erinäisetkin tahot niin intterweebissä kuin lehtien palstoilla on suositelleet kokeilemaan kokonaisen (tuoreen) broilerin lykkäämistä grilliin allaolevin ohjein - mutta Oulusa ei jostain syystä kovin usein ole moista elukkaa lihatiskillä tavattu. Paitsi perjantaina Tsockmannilla. Niinpä tarttui siis lakkiaisten dagen efteriksi mukaan sellainenkin mättö, että alta pois. Suosittelen lämpimästi kaikkia kannellisen grillin omistavia kokeilemaan - ihan älsyn muikeaa ruokaa. Ja ihanan rapean, mehevän pehmeää lihaa.

Eli kirsuseinin kaljapersekanaan tarvitaan:

Yksi tuore broileri
½ rkl sipulijauhetta
½ rkl sitruunapippuria
½ rkl curryä
½ rkl paprikajauhetta
½ rkl suolaa
(muita mausteita, yrttejä tms. oman maun mukaan)
0,33 l oluttölkki, puolillaan
yksi folioalusta grilliin, rasvankerääjäksi

Elikkäs siis mausteet sekoitellaan omassa kulhossaan ja hierotaan broilerin nahkaan reippain ottein [ja tässä maustamisessa saa nyt olla niin luova kuin ikuna keksii]. Periaatteessa kanakaverin saa antaa maustua jääkaappiin pussitettuna vaikka koko yön, tai ainakin 2-3 tuntia. Broisku on kuitenkin hyvä nostaa huoneenlämpöön noin puolisen tuntia ennen arvioitua paistoaikaa, että tasainen kypsyminen varmistuisi.

Grilli valmistellaan epäsuoraa paistokokemusta varten, mikä siis kaasugrillissä tapahtuu niin, että polttimet sytytetään vain grillin toiselta puolelta (tai meidän neljän polttimen grillissä vain molemmilta laidoilta), niin että broilerille varattu kohta jätetään ilman omaa lämmönlähdettä. Hiiligrillissä käsittääkseni hiilet pyritään lykkimään tasaisesti grillin kaikille laidoille niin, että siihen keskelle ei tule yhtään hiiliä.. Broisku kypsyy siis kannellisen grillin sisällä pyörivän kuumuuden toimesta, eli kannetonna ei tätä lajia juuri kannata kokeilla.

Ja sitten päästäänkin itse asiaan. Oluttölkistä siemaillaan puolet (saa kaataa myös viemäriin) ja se tölkin kansiosa avataan tölkinavaajalla. Hieman ruokaöljyä liukkariksi - ja sitten napakalla otteella survaistaan oluttölkki kanatytön hanuriin. Eli tölkki kokonaisuudessaan sinne takapäähän niin, että broisku lopulta istuu sen tölkin päällä. Melko irvokkaan näköisesti, I must admit. Mutta siis kanan kypsyessä oluthöyryt tekee siitä ihan järjettömän pehmeää ja mehukasta siitä lihasta - eikä bisse kyllä itse lopputuloksessa maistunut yhtään.

Broisku folioisen paistoalustan päälle (alusta siis rasvaa kerämään) grilliin pystyasentoon, ja sitten hihitellään. Ja taivastellaan grillissäistuvaa kanaparkaa. Paistoaikaa (broilerin koosta riippuen) kannen alla on noin tunti-puolitoista. Lihan kypsyyden voi tarkistaa viiltämällä terävällä veitsellä reisipalaa. Jos ulos tirsuva neste on kirkasta, on liha kystä. Jos ei, niin jatkokypsennystä vaaditaan.

Kun kana on kypsä -ja seurue hihitellyt tarpeeksi- tölkki poistuu kanaa nostamalla ja tölkistä kiinnipitämällä. On aika kuumaa se bisse, että ei kannata roiskia päälleen. Sitten annetaan lihan levätä hetki ennen leikkomista esimerkiksi folioon käärittynä - ja tarjoillaan kaljapersekana vaikka uuniperunoiden ja grillatun halloumin kanssa.

Kokkeilkaapa. Saattaa just taju mennä, kun on niin hyvvää!

2 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Hei Kirsusein,
Kuulostipa muuten taivaallisen-epäilyttävän-herkulliselta tämä repsetti :) Heti kupugrilliä hankkimaan parvekkeelle taloyhtiön iloksi! Meinasin kirjoitella kuulumisia, mutta en löytänyt kuin sun työspostiosoittteen,oisko mitään gmail-meininkiä, vai pelittääkö tuo?

Kirsi kirjoitti...

Moikkarallaa,

työsposti toimii mainiosti ainakin tämän kuun loppuun. Ehkä syyskuunkin.

Eli sinne vaan viestiä. Laitan sitten vastapalloon mun uudenkarhean keemailin osoitteen :)