lauantai 14. helmikuuta 2009

Ystävänpäivän kuppikakkuja


Ystävänpäivän kunniaksi (ja vaikka Pastanjauhajat tällä viikolla aiheesta jo kirjoittelivatkin), tässäpä ihan taivaallisten amerikkalaisten cupcakien (eli tuttavallisesti ihan kuppikakkujen vaan) ohje. Karoliina teki näitä kyläillessään - ja yllättäen ei parinkymmenen herkullisen kuorrutetun muffinsin tuhoamiseen suomalaisiltakaan kovin kauaa mennyt...

Karoliinan Kuppikakkuihin tarvitaan

(24 kpl, eli ohjeen voi myös puolittaa)

150 g (1½ sticks) suolatonta voita
4 dl (1 3/4 cups) sokeria
2 isoa (tai kolme pienempää) munaa
2 tl vaniljasokeria (täällä myydään nestemäisenä pullossa)
1/2 tl suolaa
2 1/2 tl leivinjauhetta
6 dl (2½ cups) jauhoja
3 dl (1 1/4 cups) maitoa

Kuorrutukseen:
100 g (1 stick) suolatonta voita
450 g (1 lb) tomusokeria
0,5 dl (1/4 cups) maitoa
1 tl vaniljasokeria

Ja näin se käy: vatkataan voi ja sokeri vaahdoksi, ja lisätään munat tarmokkaasti sekoitellen. Sekoitetaan kuivat aineet keskenään ja nostellaan taikinaan maidon kanssa vuoronperään, niin ettei tule paakkuja. Jaetaan taikina muffinssipellin pohjalla oleviin paperisiin vuokiin, niin että tuloksena on parikymmentä pientä kakkua.

Paistetaan noin 200C (375F)ja 15-18 minuuttia, kunnes ovat kypsiä. Testaa tämä vaikka tulitikulla.

Kun ovat jäähtyneet hetken, valmistetaan kuorrutus seuraavasti: huoneenlämpöisen notkistetun voin sekaan lisätään siivilöity tomusokeri ja vanilja. Vatkataan voimallisesti, kunnes seos on tasaista. Lisätään maito. Vaniljaa saa olla ihan reippaasti, että kannattaa maistella ennen kuin kuorruttaa kuppikakut.

Sitten vaan pursottamaan kuorrutusta, paikallisen tavan mukaan sitä tulee olla noin puolet kakun korkeudesta.. Eli mitä enemmän, sitä enemmän (tästä palautetta Pastanjauhajille, teidän cup cakeissa oli ihan liian vähän kuorrutusta. Nih!). Koristellaan kuorrutetut kakkuset esimerkiksi nonparelleilla - ja nautitaan kokiksen tai kylmän maidon kanssa. Namskis.

Säilyvät pussissa, huoneenlämmössä. Jääkaappi kuulemma kuivattaa - ja pakastimeen tuskin edes ehtivät.

ps. Tarkkasilmäisille tiedoksi, tuo kuva ei ole meidän tekemistä kakkusista. Jos kuorrutteesta haluaa värikästä, niin elintarvikeväriä vaan kehiin. Meillä oli myös korkeutta ehkä semisti vähän enemmän.. *wirn*

2 kommenttia:

Karo kirjoitti...

Hih! Harmi kun ei otettu kuvaa meidan cupcakeseista. Onkos kellaan hyvaa suklaa tai muuta eri reseptia?

Kirsi kirjoitti...

Itse itseansa kommentoiden - tosiaan, jos makuvaihteluita haluaa, niin mulla olisi seuraavia ideoita (ei ole viela toteutettu, etta omalla vastuulla)..

Sitruunaisiin cupcakeihin lisaisin taikinaan yhden sitruunan kuoren raastettuna - ja sitten tuohon kuorrutukseen sen samaisen sitruunan mehun maidon asemesta..

Mokan-makuista kuorrutusta saa puolestaan, kun lisaa tuohon seokseen 2-3 rkl siiviloitya tummaa kaakaojauhetta ja notkistaa kuorrutuksen maidon sijasta vahvalla kahvilla.

Nama siis ihan fiilispohjalya tassa koekeittion vaiheessa - palajan asiaan, jahka on enemman faktuaalista tietoa ehdotusten onnistumisesta.