keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Kirjoista ja piireistä

Olen lueskellut viime aikoina melkoisen monenlaisia kirjoja. Sekä lontooksi että ihan sillä ikiomalla kotimaisella. Lisäksi osallistuin viikonloppuna pitkästä aikaa kirjapiirin tapaamiseen - puitiin naisporukassa the Soloist -nimistä opusta.

Jotenkin oli hassua mennä ventovieraaseen kirjapiiriin kuokkimaan (no, yli vuodeksi kokonaisuudessaan, mutta silti), kun jotenkin tuntuu siltä, ettei itse ainakaan välttämättä osaisi omassa kirjapiirissään suhtautua johonkin kummittelevaan ulkomaanelävään kovin suopeasti. Mutta turha oli mun murheeni; oikein symppiksiä nelikymppisiä, perheellisiä amerikkalaisnaisia kerääntyi marylandilaiselle takapihalle ulkotulien ja juustojen ääreen sunnuntai-iltana. Ja kuten oikeaan kirjapiiriin sopii, niin kirjasta ja sen tapahtumista juoruiltiin alle tunti - jonka jälkeen päästiin ns. keskittymään olennaiseen.

Koskapa työn alla ollut kirja oli hyvin musiikillisesti suuntautunut, päätti piirin emäntä myös ilahduttaa lukuintoista joukkoa (ja naapurustoaan) soittamalla CD:ltä Bachin 3. sinfonian - jolla kirjassa oli melkoisen keskeinen rooli. Lisäksi kävi ilmi, että meistä piiriläisistä (viisi naista) 80% on soittanut jousia jossain elämänsä vaiheessa. Että pieni on maailma...

Ihanaa vieraanvaraisuutta siis - ja onnistuin toivottavasti myös vastaamaan 'oikein' loppuillan kysymykseen 'no, mites on Kirsi - kuinka tämä piiri eroaa vastaavasta kotimaisesta..?' En onnekseni huudellut mitään pikkujoulujen kissamaisista kasvomaalauksista, enkä erinäisiin humalahakuisiin yöjuoksuihin sekä jännittäviin parisuhteellisiin kiemuroihin päättyneistä valkoviinionnettomuuksista.. Totesin lähinnä kaikkia maailman kirjapiirejä yhdistävän tekijän olevan se, että a) kirja joko luetaan tai b) sitä ei lueta loppuun - ja toisekseen illan pääpuheenaiheena on yleensä joku muu lukuisista asioista. Kirjat vaan tarjoavat oivan tekosyyn ja kultturellit raamit iloisten naisten säännöllisille kokoontumisille, hyvän ruuan ja viinien pariin.

Perusta kirjapiiri. Sillä takaat hyvän mielen - ja jatkuvaa, puoli-ilmaista viihdettä. Sekä uusia, sykähdyttäviä, viisaita naisia ystäväpiiriisi.

4 kommenttia:

Kaisa F kirjoitti...

Allekirjoitan ja pidän sinulle paikkaa :-)

Nevis kirjoitti...

Hee, mitä hauskaa kulttuurivertailua voikaan harjoittaa eri maiden kirjapiireissä! Ehkä meidän pitää puolestamme lukea se Soloist ja sun ehdottaa Lahiria sinne luettavaksi!

Kalu kirjoitti...

Ai miks vaan naisia. Haiskahtaa feminismille.

Kirsi kirjoitti...

Kal-el: siksi naisia, etta kun noissa kirjapiireissä kuitenkin 87% ajasta ruoditaan vastakkaisen sukupuolen edesottamuksia, niin se ei olis puoleksikaan yhtä viihdyttävää, jos pitäisi koko ajan varoa sanomisiaan läsnäolevan miesfiguurin takia.

Me kai joskus ihan tosissaan pohdittiinkin jonkun pojan jäseneksi pyytämistä (ihan vaan eriävien mielipiteiden takia) - mutta tultiin sitten järkiimme ehkä nanosekunnissa.. Muistaiskohan joku muu enemmän perusteluita..?

Ja KaiFa sekä Nevis: meidän ihan oikeasti pitää ottaa joku virtuaalinen cross-Atlantic ristiinluku-urakka..Olis aika vitsikästä - ja uraauurtavaa!