lauantai 11. heinäkuuta 2009

Grillattavaa


Viime viikolla oli tosiaan takapihan grilli kuumana useampanakin iltana. Paitsi siis itsenäisyyspäivänä, kun ystävämme kaasupullo päätti ilmoittaa tyhjentyneensä juuri silloin. Isänihän marssi ympäri Capitol Hilliä (no, siis lähimmälle bensikselle vaan) tyhjän kaasupullon kanssa - sen suuremmitta saaliitta. Kävi ilmi, että Jenkeissä bensa-asemilta saa bensaa - ja propaanikaasua grillaukseen myydään esim. Home Depot -merkkisissä kodintarvikeliikkeissä. Sekä netissä - osoitteesta propanetaxi.com voi tilata kaasupullon kotiintoimitettuna. Ja vievät tyhjän mukanaan. Kahdenkymmenen dollarin huokeaan hintaan.

Mutta siis, grillauksen makuun päästiin uudemman kerran - kesän hitti on kaljapersekanan lisäksi ollut ribsit (eli possunkylki luineen päivineen) ja kreikkalaishenkinen kanasouvlaki. Kanan fileepalat (nautakin käy) marinoidaan allaolevalla reseptillä, mieluusti vaikka vuorokaudenkin verran - ja grillataan vartaina.

Kreikkalaishenkiseen kanasouvlakiin
tarvitaan:

- 400g broilerfileitä, jotka kuutioidaan sopiviksi, mielellään tasakokoisiksi paloiksi. (Toim. huom. Marinadi sopii myös naudan fileeseen ihan mainiosti...)
- Varrastikkuja. Jos puisia, niin niitä tulisi liottaa vedessä vähintään tunti ennen grillausta, jotteivät kärähdä kokkaillessa

Marinadi:

- Sitruunan mehu (tai enemmänkin, jos hedelmät on oikein kuivia)
- 0.5 dl ruokaöljyä
- 2 rkl oreganoa (itse käytän yleensä kuivattua - toki tuorekin on oikein hyvä ratkaisu)
- hienonnettu valkosipulinkynsi - tai kaksi
- riittävästi suolaa ja mustapippuria

Eli marinadin ainekset sekoitellaan keskenään. Lihakuutiot laitetaan pussiin marinadin kanssa, ja annetaan maustua jääkaapissa muutaman tunnin - mieluusti vaikka yön yli. Pussia on hyvä käännellä välillä, että liha maustuu tasaisesti.

Liha kannattaa ottaa huoneenlämpöön vajaa tunti ennen grillausta, että lämpötila ehtii tasoittua. Lihapalat tökitään varrastikkuihin hyvässä järjestyksessä - ei kannata nivota niitä liian tiukkaan toisiinsa kiinni, kun kypsyminen saattaa tällöin hidastua.

Kanavartaiden kaveriksi voi tehdä myös kasvisvartaita (sama marinadi sopii siis niihinkin), joihin voi pujotella vaikka tasakuutioista kesäkurpitsaa, sipulia, herkkusieniä, pieniä tomaatteja jne. Itse olen huomannut kätevimmäksi paistaa lihat ja kasvikset erikseen omissa vartaissaan, kun kypsymisaika on kuitenkin kovin erilainen.

Kanasouvlaki vaatii yleensä ainakin sen varttitunnin grillissä - paistolämpötilasta riippuen. Kanahan on hyvä paistaa ihan kypsäksi asti - nautaa jos grillaa, niin mediumkin on ihan jees! Ja jos marinadia jäi yli, niin sitä voi penslata grillauksen aikana vartaiden päälle...

Nautitaan hyvän fetasalaatin, tsatsikin ja valkoviinin kera. Täällä käräyttäisin kaveriksi pari maissintähkää, jotka grillataan paikallisen tavan mukaan kuorineen. Ja kuoret siis poistetaan vasta juuri ennen ruokailua. [Seriously; jos suomalaiset tietäisivät, miltä grillatun maissin kuuluu maistua, heistä ei kukaan suostuisi syömään niitä raakana poimittuja tähkiä, joita Suomessa on tarjolla...]

Namskis!

2 kommenttia:

Kaisa F kirjoitti...

Tulipa ikävä niitä sun tekemiä maisseja ja vartaita! Täällä suunnittelen juuri viikon retkimuonia, joiden peruselementtinä on kuivattu jauheliha. Yök.

Kirsu joka ei jaksa kirjautua sisaan kirjoitti...

Kaizen kuolisit ehka viikonloppuna - ollaan siis Neimeloiden kanssa menossa vuokraisantaa moikkaamaan 8h ajomatkan paahan etelaan, viesti reissun isannalta kuuluu nain:

"Push to make here it before sunset (8pm-ish) so you can enjoy a view of the ocean from our deck. We'll have southern BBQ waiting for you since I'm sure you'll be hungry - don't ruin your appetite with junky roadside fast food! (And Saturday midday dinner promises to be a killer - fried chicken, tomato pie, rice and gravy, biscuits, yum!)

Oooh. Ei millaan jaksais odottaa huomiseen *wirn*