lauantai 1. elokuuta 2009

Quesadillat á la WDC

Marin pyynnöstä - tässäpä ihan mainio ja superhelppo resepti quesadillojen valmistukseen. Ennen ohjeistusta kerrataan perusteet - eli quesadilla koostuu siis kahden tortillalätyn väliin tungettavasta, tex-mex -henkinen täytteistyksestä sekä juustosta. Komeus kootaan kuumalla paistinpannulla - ja hetken paistelun jälkeen tuotos flipataan kuin lätty. Ja nautitaan esimerkiksi alkuruokana, ranskankerman ja vaikka cuacamolen kanssa...

Quesadilloihin, noin neljälle (tai viidelle pieniruokaiselle) pääruuaksi, tahi useammalle alkupaloina, tulisi varata

8 tortillalättyä - sellaista isompaa kokoa
1 standardikokoinen pussi juustoraastetta, meksikolaishenkistä jos löytyy
1 purkki salsaa - medium-vahvuista
2-3 tomaattia silputtuna

Lisäksi täytteeseen tarvitaan

400g maustamattomia broilerfileitä, suikaleina
1 isohko sipuli, silputtuna parhaaksikatsomallaan tavalla
1 pieni purkki säilöttyjä vihreitä chilejä (esim. Old el Pasolta löytyy - tarkista voimakkuus - ei kannata mennä överiksi näiden kanssa)
1 pss taco-maustetta - Old el Paso on tässäkin ihan lemppari
n. 1,5 dl vettä - tarkista suositus tacomaustepussin kyljestä
Ruokaöljyä paistamiseen
Chilipulveria - maun mukaan

Kuullota sipulisuikaleet (tahi kuutiot tahi kuunpuolikkaat) läpikuultaviksi. Mennee muutama minuutti sopivan kuumalla pannulla. Siirrä sivuun odottelemaan - ja ruskista kanafileet. Itse ostan useimmiten kokonaisia fileitä ja suikaloin ne kotona. Kypsennä siis kanat läpikypsiksi, lisää säilötyt chilit ja palauta sipulit pannulle. Lisää taco-mausteseos ja vesi. Anna nesteen kiehua kokoon - noin 10-15 minuutin ajan, kohtuullisella liekillä. Lisää pippuria tahi chilipulveria oman maun mukaan. Itse sörkin kananfilettä tässä vaiheessa vielä pienemmäksi silpuksi - kuten jauhelihakastiketta. Eli siis mielellään saa olla rakenteeltaan melko tasakokoista.

Kun soosi on sopivaa koostumukseltaan, nosta kanakastike syrjään ja huuhtele paistinpannu. Tässä vaiheessa kannattaa koota kaikki tarveaineet lähettyville, koskapa quesadillojen teko on yllättävän hektistä ja ripsakkaa puuhaa.

Kuumenna tippa öljyä pannulla ja laita ensimmäinen tortillalätty pannulle. Levitä päälle (tasaisesti) neljäsosa kanasekoituksesta, pari-kolme ruokalusikallista salsaa (tai enemmänkin, maun mukaan), ja neljäsosa tomaattisilpuista. Viimeistele juustoraasteella (mitä enemmän, sitä enemmän), joka siis on tarkoitus asemoida ensisijaisesti tortillalätyn reunoille, ikäänkuin liimaksi kahden lätyn väliin. Läpsäytä toinen tortilla komeuden päälle, ja anna kypsyä pannulla kunnes alempi lätty on kauniin värinen. Tähän ei yleensä mene viittä minuuttiakaan - eli kannattaa olla tarkkana, ettei tortsa pala. Vähän kuin lätyn paistossa.

Flippaa lätty ympäri - toivottavasti mahdollisimman yhdessä koossa, ja jatka paistelua vielä muutaman minuutin ajan. Niin, että toinenkin puoli saa kauniin värin.

Kippaa valmis quesadilla leikkuualustalle, ja toista prosessi alusta seuraavan tortillalättyparin kanssa. Annoksesta tulee siis neljä valmista 'dillaa. Tiedoksi vielä saatettakoon, että quesadilla on ehdottomasti parhaimmillaan heti valmistuksen jälkeen (kun lätty on vielä rapsakka), mutta säilyvy lämpimänä hetken joko folion alla pöydällä, tai jos teet sapuskaa isommallekin porukalle, niin uunissa miedolla lämmöllä. Folion alla siis tässäkin tapauksessa, ettei mene kokonaisuus kuivumisen puolelle.

Tarjoilua varten voi harjoittaa murtolukuja - ja jakaa kunkin quesadillan neljään tasakokoiseen osaan. Ja tosiaan dippailu ranskankermaan (tai vaikka Ranch-maustettuun kermaviilidippiin) vain parantaa nautintoa.

Buenos aires, indeed!

Ei kommentteja: