lauantai 21. marraskuuta 2009

Lihapullista

Sodankyläläisyleisön pyynnöstä, tässäpä lihapullareseptiikkaa Intternetin ihmeelliselle aallolle.

Kirsun herkullisiin lihapulliin tarvitaan

400g jauhelihaa
1 prk kermaviiliä
1 pss ranskalaista sipulikeitto -ainesta
3-4 rkl korppujauhoja
1 muna
turaus (2-4 rkl) sinappia
loraus soijakastiketta
mauste- tai mustapippuria
(tabascoa tai esim. cayennepippuria maun mukaan)

Ja näin se käy.

Kulhossa sekoitetaan kermaviili, sipulikeittopussi (siis Knorrin tms. pussikeittoainekset sellaisenaan) ja korppujauhot. Annetaan turvota 5-10 minuuttia. Lisätään taikinaan liha, muna, kaikki mausteet ja vaivataan käsin tasaiseksi. [Rakennekynsien käyttäjät, kannattaa laskea kynnet a) ennen ja b) jälkeen vaivausoperaation.]

Mausteiden kanssa (pippurit, soija, sinappi jne) saa olla melko liberaali: itse loiskin joukkoon mitä kaapista sattuu löytymään, sen suurempia mittailematta. Jos haluaa maistaa seosta, niin mikrossa voi esimerkiksi kypsentää pienen taikinanokareen ja siitä sitten arvioida tarvitaanko jotain vielä lisää.

Pullat voi pyöritellä joko uunipellille tai paistinpannulle (öljyisin käsin, niin tulee nätimpiä), ja sitten vaan kypsentämään. Pannulla paistelle öljy-voiseoksessa. Tai uunissa, leivinpaperin päällä. Uunissa tulee isommat annokset hurjan näppärästi - 225C ja sellaiset parisenkymmentä minuuttia. Kunnes ovat ruskeita siis.

Itse tarjoilen lihapullat jauhoisista perunoista tehdyn pottuvoin ja perinteisen ruskean kastikkeen kera. Soosiin kun lisää valmistusvaiheessa nokareen vahvaa koskenlaskija-juustoa ja turauksen sinappia - niin avot!!

3 kommenttia:

inari kirjoitti...

Täällä ilmoittautuu uusi lukija! Terveisiä Suomesta, jossa on lumetonta ja pimeää - mutta kuitenkin aika mukavaa! :)

-inari

Kirsi kirjoitti...

Terve Inari. Ja teretulemast kirsulaan. Sitä pimeää ja toivottavasti myös lumista Oulua odotellessa -- enää reippaat kolme viikkoa!!

Lämmintä joulunalusaikaa sinulle!

Kirsi

Anonyymi kirjoitti...

Sodankylä kiithää ja kuithaa!

Ja helpotuksen sanana, että täällä perällä on lunta ollut maassa jo lokakuun alusta, hiihtelemään on päässyt jo puolitoista kuukautta. Eli eiköhän tuolla Oulun leveyksillä (vaikka aika etelässä onkin..:) jouluun mennessä ole maa valkoisena.