sunnuntai 6. joulukuuta 2009

Kirsin savulohimousse


Nonni. Itsenäisyyspäivän kunniaksi (tosin aikaeron takia hieman jälkijunassa), tässäpä sinne Joyn Kiitospäivän illalliselle kehittelemäni savulohimoussen - kotoisammin sörsselin vaan -ohje. Alkuruokana, esim. palttoonnappien tahi muiden rapsakoiden keksien kanssa, tai sitten kylmään pöytään vaikkapa keitettyjen perunoiden kaveriksi. Tahi jos voileipäkakkuhammasta kolottaa, niin eiköhän ole liivatteet pois jättämällä aivan mainio kalakakun täyte. Huomaathan myös, että allaolevalla ohjeella tulee melko iso annos: meitä oli syöjiä yli tusina. Eli voit myös halutessasi puolittaa reseptin - toki lupaan moussen olevan sen verran maukasta, että varmasti tulee syötyä.. eventually!

Savulohimoussea saa syödäkseen seuraavin toimenpitein:

Ostetaan kaupasta:

400g lämminsavulohta JA
200g kylmäsavulohta
2-3 sitruunaa
3 kevätsipulia
puolikas purjo (tai kokonainen, jos ei ole kevätsipulia kaupassa)
8 liivatelehteä
n. 250g maustamatonta tuorejuustoa
250g kermaviiliä
purkki creme vispiä
tilliä ja ruohosipulia maun mukaan
musta-/ sitruunapippuria

Lisäksi tarvitaan jonkinlainen (mieluusti pitkulainen) vuoka tahi muu hyydytysastia, joka vetää noin 1-1,2 litraa nestettä.

Laitetaan liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin kymmeneksi minuutiksi. Hienonnetaan savukalat, kevätsipuli (voi korvata purjolla, jos ei ole saatavilla), tilli ja ruohosipuli. Vatkataan kerma napakaksi vaahdoksi. Puristetaan mehut sitruunoista, ja lämmitetään mehusta puolet. Liotetaan liivatteet (puristele ne nostaessasi ne kylmästä vedestä) lämpimään sitruunamehuun, napakasti sekoittaen. Annetaan jäähtyä hetki. Notkistetaan tuorejuusto lopulla sitruunamehulla - ja lisätään joukkoon kermaviili, kalat ja silputut sipulit sekä tilli. Sekoitetaan tasaiseksi.

Sekoitetaan sulanut ja vähän jäähtynyt liivate kermavaahtoon, ja nostellaan sitten kalasörsselin joukkoon. Tässä vaiheessa on hyvä maistaa - ja maustaa esimerkiksi pippurilla. Tai lisätä tarvittaessa tilliä tms.

Vuoka on hyvä vuorata kelmulla - ja sitten kaadetaan vain seos vuokaan, ja peitellään sillä samaisella kelmulla. Annetaan hyytyä kylmässä vähintään 12h, tai mieluusti yön yli. Tuolla liivatemäärällä moussesta ei tule mitenkään valtavan jankkia, vaan rakenne on miellyttävä, joskin muotonsa pitävä.

Hyvää itsenäisyyspäivää itse kullekin - tätä kirjoittaessani seuraan web-kameran välityksellä Linnan juhlia sieltä Suomesta, Ylen nettilähetyksen kaaduttua. Huomenna sitten sinne suurlähettilään vastaanotolle... Jee!

Ei kommentteja: