lauantai 5. joulukuuta 2009

Meemi bloggaamisesta


[Mullahan on nyt siis valtavan tavoitteellinen projekti kirjoittaa tänne kirsustaniaan yksi päivittäinen joulukalenterinkaltainen postaus, aina jouluaattoon saakka. Kuten suklaakalenterissakin, niin tässäkin kalenterissa on välillä tiedossa valtavaa p*skaa. Pahoitteluni - jatka siis lukemista vain omalla vastuullasi. Ja jos ahistaa, niin palaillaan alkuvuodesta. Lupaan harventaa päivitystiheyttä... Hehe.]

0. Miten selittäisit bloggaamisen/blogit tutullesi, joka tietää mikä Internet on, muttei tiedä mitä blogit ovat? 
Mä pidän blogeja jonkinlaisina nettipohjaisina päiväkirjoina. Joillakin on tiukempi linja oman päiväkirjansa teeman suhteen (kutominen, kokkaus tai vaikkapa koiravaljakot) - toiset ovat ympäripyöreämpiä, ja kommentoivat mitä tahansa vastaantulevaa. Blogi on tapa tuulettaa ajatuksia, kirjata kokemuksia ja kuulumisia, ja pysyä ajan tasalla siitä, mitä muille kuuluu. 

1. Koska aloitit bloggaamisen?
Helmikuussa 2006. Kohta tulee siis kirsustanian nelivuotiskausi täyteen. Jänskää. Aloitin bloggaamisen muutaman tutun innoittamana - mullahan on aina ollut melko lailla sanottavaa. Ja esimerkiksi se, ettei opiskeluajoista Vaasassa ole kovin täsmällistä kirjanpitoa päiväkirjan muodossa (mikä siis on myös erittäin hyvä asia, toim. huom.) on väliaikaisesti harmittanut.  

2. Miksi bloggaat? 
No siis siitä syystä, että a) mulla on asiaa. Ja b) musta on ihan kiva isona muistaa, mitä kaikkea tähän elon varrelle on mahtunut. Näin ulkomailla asuessa bloginpitoa puoltaa myös se, että tälla tavoin suku ja ystit pysyy kartalla siitä, missä meikä menee - ja minkälaisissa fiiliksissä. (Niiden mielestä on myös mukavampi lukea näitä blogipostauksia, kun niihin ei kukaan odota kenenkään vastaavan. Eli ei ns. tarvii vaivautua kirjoittamaan omista kuulumisistaan koskaan mitään, kun eihän muille kuitenkaan koskaan tapahdu mitään. Ikinä. Nih.) 

3. Kuinka usein bloggaat?
Liian harvoin. Parhaimmillaan 15-18 kertaa kuussakin, pahimmillaan vain kerran viikossa. Mikä tietty jälkikäteen harmittaa: musta on nimittäin säännöllisen epäsäännöllisesti ihan mukava lueskella vanhoja postauksia, ja muistella minkälaisissa fiiliksissä mitäkin on kirjoitellut. Hihi. Hullulla on halvat huvit, ja silleen.. 

4. Tunnetko syyllisyyttä tms. jos et ehdi blogata? Miksi?
No joo, vähän. Perisuomalainen syyllisyydentunne, tuttua kauraa. Ja sitten tulee sellaista 'writer's blockiakin' -- kun ei hetkeen postaa mitään, niin sitten ei oikein tiedä mistä aloittaisi uudestaan. Ja kyllä kaverit jossain välissä jaksoi kurmoottaakin, että mikä jumalauta on, kun ei näppis sauhua. 

5. Bloggaatko vai blogaatko, miksi?
Bloggaan. Eli polkkaan. Ei vaan äikän yo-kirjoituksista aikanaan (vahingossa) ällän napanneen kielioppihirmun sielu sulata blogaamista. Vaikuttaa jotenkin epäilyttävältä... 

6. Mitä laskuria käytät? Kuinka monta kävijää (ei latausta) blogissasi käy sivulaskurisi mukaan keskimäärin päivässä?
Sitemeter täällä raksuttaa. Keskimäärin 50-70 kävijää niinä päivinä, kun tänne olen jotain jaksanut riipustaa. Kolmisenkymmentä sellaisina, kun ei ole muistanut mitään kirjuitella. Pitkienkin taukojen aikana. 

7. Kuinka monta lukijaa sinulla on blogilista.fi:n mukaan (jos olet kirjautunut sinne)?
Hihi. Ei kovinkaan montaa. Tilaajia on kuulemma 14 ja lukijoita 23. Kuumuus on vaatimattomat 0.0C. Mä en oikein tiedä, mitä pitäis tehdä, että tuo tilasto tuosta kasvaisi johonkin suuntaan... Kaikki neuvot on siis tervetulleita! 

MUIDEN BLOGIT
1. Luetko muiden blogeja? Jos luet, miksi luet niitä?
Joo luen. Osa on tuttuja tyyppejä, toisten kirjoituksiin tai kuvituksiin olen törmäillyt sitä tai tuota kautta. Yhteistä kuitenkin tietty viihdyttävyys ja oivaltaminen. Tykkään tyrskiä näyttöni edessä jollekin valtaisan vitsikkäälle, ja hyvin sanoiksi tai kuviksi puetulle tarinalle. Blogien lukeminen on parhaillaan kuin hyvän ystävän tarinan kuuntelua. Jotenkin intiimiä ja mukaansatempaavaa. 

2. Koska aloitit blogien lukemisen?
Varmaan samoihin aikoihin kuin oman blogin pitämisen. Nelisen vuotta sitten. 

3. Kuinka monta blogia sinulla on blogilistallasi (jos et käytä blogilistaa: kuinka monta blogia seuraat)?
Tuosta oikeasta palkistahan niitä löytyy. Tiun verran, tosin valitettavasti muutama aivan mainio blogi on syystä tai toisesta vaiennut... Maumaria ja sen hurmaavia juttuja on etenkin ikävä! 

4. Millaisia blogeja luet kaikkein mieluiten?
Elämänmakuisia. Oivaltavia. Hihityttäviä - sellaisia, jotka irrottavat hetkeksi arjesta, ja saavat omankin pienen pääkoppani hetkellisesti surisemaan jollain toisella taajuudella. 

5. Millaisia blogeja luet vähiten?
Mä en voi käsittää tätä nykyistä trendiä ns. muotiblogeista. Oikeasti. Kaiken maailman kajjjjaanilaiset lukiolaiset (tai norjalaiset kotiäidit) kuvaa itseään muikistelemassa peilin edessä - ja ovat niin valtavan tiedostavia bloggaajia muka., kun muistavat kertoa, mitä heillä on tänään päällään!? En voi ymmärtää, että miten blogilistan top-kymppiin on eksynyt lähinnä tällaista kuraa - eikä suinkaan hyviä, ajatustaherättäviä ja viihdyttäviä kirjoittajia. Ihme touhua! 

6. Käytkö lukemassa blogeja, joiden tiedät ärsyttävän sinua?
Enpä juuri. Ei ole aikaa, eikä kiinnostusta. Jää jussihalla-ahot sun muut muiden huoleksi. Tosin täytyy myöntää, että huvin ja urheilun kannalta kävin viime viikonloppuna tutustumassa Seiskan julkkisbloggaajiin. Martinan ja Eskon vauvabloggaus sekä Tuksun glamöröösi elo julkisuuden valokeilassa oli nätisti sanottuna vitsikästä. *tirsk* 

7. Luetko etupäässä suomalaisia vai ulkomaalaisia blogeja?
Suomalaisia. Kiva lukea äidinkielellä. 

8. Kuinka usein luet uusia blogeja yrittäen löytää uusia suosikkeja?
No en ihan joka viikko, mutta satunnaisesti. More to Love oli blogilistalta löytynyt uusi suosikki - mutta neitojen meno on tässä loppusyksyn aikana mennyt kyllä vähän turhan kaupalliseksi mun makuuni. Product placementia oikealla ja vasemmalla, niin että heikompaa hirvittää... Eli saapa nähdä, kauanko jaksaa lukea sponssidigijärkkärillä napsittujen kuvien tai kampaamoketjun lahjoittamien hoitoaineiden kehumista... 

INTERBLOGISTISUUS YMS.
1. Onko blogisi blogilistalla (blogilista.fi)?
On joo. Aika heikolla menestyksellä tosin.  

3. Jos on, miksi? Ilmoititko sen itse sinne?
[Mitäköhän tapahtui kysymykselle numero kaksi?] No, ilmoitin ihan itse tän sinne puolisen vuotta polkkaamisen aloituksesta, kun ajattelin ettei mua haittais, vaikka vähän tuntemattomammatkin nämä mun hölinäni löytäisivät.

4. Kuinka usein käyt seuraamassa oman blogisi sijoitusta top- tai hot-listalla?
Satunnaisesti. En siis stalkkaa sijoituksia päivittäin -- varmaan siitä syystä, ettei mun sijoituksessa tosiaan ole mitään seurattavaa. Ja blogilistan yleisestä top kympistä mä en muutenkaan ajattele kovin korkeasti..! 

5. Mitä ajattelet / miltä sinusta tuntuu, jos blogisi sijoitus on noussut top- tai hot-listalla?
Naurattaa ihan kauhiasti, ja sitten tekee mieli halia kaikkia maailman ihmisiä - ja juoda shampanjaa, magnumpullotolkulla. 

6. Mitä ajattelet / miltä sinusta tuntuu, jos blogisi sijoitus on laskenut top- tai hot-listalla?
[V*ttu mitä kysymyksiä.] No, mua itkettää ja sitten mä soitan mun tsykoloogille ja sitten me puhutaan mun epäonnistumisen pelostani ja siitä, kuinka musta tuntuu, ettei mua kukaan rakasta. Muahaha. 

7. Kommentoitko muiden blogeja näiden kommenttiosastolla?
Ihan liian harvoin, suhteutettuna siis siihen, kuinka ältsin mukavaa itsestäni on lukea satunnaisia vierailijoiden kommentteja. Pitäisi siis parantaa tapansa! 

8. Missä blogissa kommentoit kaikkein useimmin?
Eipä mulla ole oikein sellaista suosikkia tai vakkariblogia tässä suhteessa. 

9. Millaisia viestejä/asioita kommentoit kaikkein useimmin?
No, jos kirjoitetaan jostain itselle tutusta asiasta. Sellaisesta, mistä on jotain sanottavaa. En siis kommentoi, vaan kommentoinnin ilosta. Pitäisköhän?

10. Kommentoitko muiden blogeja omassa blogissasi? Millaisissa tilanteissa / mistä aiheista / mitä blogeja?
Erittäin harvoin. Ehkä pitäisi tehdä tätäkin enemmän...? 

11. Tuntuuko sinusta siltä, että “blogistanissa” (suomalaisten blogikirjoittajien / -lukijoiden yhteisö) on olemassa sisäpiiri?
Varmaan on, jollain tasolla. Tai siis sellaisia tyyppejä, jotka ovat tavanneet toisiaan valtaisissa blogimiiteissä, ja tietävät näistä muunkin kuin bloginikin. 

12. Tunnetko kuuluvasi sisäpiiriin? Miksi / miksi et?
Hohoo. En todellakaan. 

13. Käytkö blogitapaamisissa? Miksi?
Eipä ole koskaan tullut vastaan - ehkä menisin, jos tilaisuus tulisi. Miksi ei? Uusien, fiksujen ihmisten tapaaminen on aina erinomaisen virkistävää...!

[Jälkikirjoituksena sen verran, että jos tää mun joulukalenteri ratsastaisi millään blogitrendiaallon harjalla, niin mun pitäis nyt tähän loppuun ilmeisesti laittaa joko joku kisailu, missä olisi palkintona jotain aivan käsittämätöntä turhuutta - tai sitten keksiä joku yleisöä osallistava kysymys. Joka siis pakottaisi just sut jättämään merkkiä tuonne kommenttilooraan. Itseni ja molemmat lukijani tuntien, en taida jaksaa vaivautua. Surprise me...! *wink*]

1 kommentti:

inari kirjoitti...

Täällä ilmoittautuu eräs lukijasi, joka ei ole tainnut aiemmin muistaa ilmoittautua.

Minulla on kanssasi suunnilleen samanlaisia ajatuksia bloggaamisesta. Jatkamme siis siihe tyyliin! ;)

Rauhallista adventin aikaa!
-inari