lauantai 12. joulukuuta 2009

Suklaamousse

Tätä lukiessasi meikäläinen on itse asiassa intterweebin tavoittamattomissa, Pohjois-Carolinan Charlottessa, kouluttamassa järjestömme vapaaehtoisia. Kotiinpaluutani odotellessa (tai muuten vaan, jos sattuu olemaan elämässään noin puolen tunnin tauko), tässäpä ihan taivaallisen, ja ihan vähän vaan vaivalloisen suklaamoussen resepti. Ollos hyvä, ja tehkäätten hyvin!

Suklaamousseen, noin neljälle-kuudelle, tarvitaan

100g tummaa (ainakin 60%) suklaata
2 dl kuohukermaa
2 munaa - valkuaiset ja keltuaiset erikseen
1 rkl sokuria
1 rkl sitruslikööriä tms - ei pakollista tosin

Lisäksi keittäjän hermojen pitämiseksi projektiin suositellaan varattavaksi neljä pienehköä kulhoa, sähkövatkain ja riittävästi keittiöpyyhkeitä.

Ja näin se käy:

Vispataan kananmunan keltuaiset sokerin kanssa kulhossa #1. Vaahdosta EI tule kuohkeaa, vaikka kuinka vatkaisi (believe me, I tried) vaan tosiaan tavoitteena on saada rakenne rikki ja asiat sekaisin.

Pestään ja kuivataan sähkövatkaimen vispilät.

Vispataan kylmä (!) kerma vaahdoksi, kulhossa #2. Laitetaan takaisin jääkaappiin odottamaan.

Pestään ja kuivataan sähkövatkaimen vispilät.

Vispataan munanvalkuaiset kulhossa #3 kovaksi  vaahdoksi. Mental note to self: valkuaisvaahto sitten on kovaa vasta siinä vaiheessa, kun se pysyy kulhon pohjalla, vaikka kulho olisi pääsi päällä ylösalaisin. Kyllä: ihan oikeasti!

Sulatetaan suklaa vesihauteessa. Eli laitetaan kulho #4 (teräskulho on bonusta!) kiehuvan vesikattilan päälle, ja sekoitellaan voimallisesti, kunnes suklaa on sulanut. Vesihauteen sijasta voi sulattaa suklaan mikrossa. Tosin mulla ei ole hajuakaan siitä, kuinka se käy...

Sekoitetaan keltuais-sokeri hieman jäähtyneeseen suklaaseen. Otetaan kermavaahdosta pari-kolme lusikallista, ja sekoitetaan nämä samaiseen kulhoon #4 - keltuaisten ja suklaan kaveriksi. Kun seos on tasaista, nostellaan ko. suklaa-muna-kermis seos lopun kermavaahdon joukkon (kulho #2). Pyritään säilyttämään seoksen ilmavuus, eli ei vatkata aggression voimalla, vaan sillai kauniisti nostellen!

Kun seos on tasainen, lisätään valkuaisvaahto, kulhosta #3. Ks. edellinen kohta. Eli siis nostellaan seosta kauniisti - eikä runnota.Lopputuloksen kun tulisi siis muistuttaa ilmavaa moussea, eikä vanukasta. Tässä vaihessa voi joukkoon halutessaan lurauttaa myös hippasen sitruslikööriä tai vastaavaa.

Annetaan makujen tasaantua jääkaapissa vähintään 4h, tai mieluusti yön yli. Tarjolle voi pyöräyttää kahden lusikan avulla pieniä knöllejä lautaselle. Tai sitten vaan vetää sörsseliä lusikalla suoraan kulhosta. On nimittäin sopivan suklaista (muttei yhtään liian makiaa), ainakin allekirjoittaneen suuhun!

4 kommenttia:

pippuri kirjoitti...

Herkulliselta kuulostaa! En muista, olenko jo ilmoittautunut lukijaksesi, mutta nyt sen viimeistään teen.

Terveisiä Varsinaisesta Suomesta! ;)
-pippuri

Aimo kirjoitti...

Suklaamousse ja marengit, mahtavaa herkkua! Kiitos hyvästä reseptistä (nimim. Ei aina tartte soittaa keittiömestarisiskolle).

Karo kirjoitti...

Oi toi nayttaa ja kuulostaa hyvalta mutta aika tyolasta kun on taidoton. Aion kuiteskin yrittaa jossain vaiheessa, yum :D

Kirsi kirjoitti...

Oooh. Valtaisa kommenttitulva - ja suurin osa (eli kaksikolmasosaa) vieläpä täysin uusia tuttavuuksia! Teretulemast vaan tasapuolisesti molemmille. Ja Karolle sellainen lohdutus, että jatkuva vispilöiden tiskaaminen ja kuivaus on ainoa ärsyttävä osa tuota reseptiä. Muuten melko lailla takuuvarma tapaus, I promise!