perjantai 1. tammikuuta 2010

Poliittisesti epäkorrekti


Kävin eilen kampaajalla, uudistamassa kutristoni uudelle vuosikymmenelle. Siinä foliotupsut päästä törröttäesssäni juttelin vanhan ystävän kanssa puhelimessa, joka ystävällisesti informoi minua Espoon eilisestä ampumavälikohtauksesta. Vanhana lepuskilaisena (tosin asuin radan toisella puolen, jo siinä vaiheessa kun Sellosta oli olemassa vain se 'vanha' puoli) toki huoli ja suru kanssaihmisistä oli suuri - ja tietty muutenkin. Erityisesti kun vasta edellisenä päivänä oli Hesarissa ollut tutkimusperäistä juttua siitä, kuinka uusi kouluampuminen on Suomessa vain ajan kysymys.

Olen todella, todella pahoillani kaikkien välikohtauksessa menehtyneiden uhrien omaisten ja läheisten puolesta. Enpä ole itse koskaan ajatellut, että kauppakeskuksen heviosastolla pitäisi olla elämänsä puolesta peloissaan - työntekijänä tai kauppastelijana.

Mutta samalla olen pahoillani koko Suomen maahanmuuttajaväestön puolesta. Yhden yksittäisen, ja selkeästi häiriintyneen ihmisen teot - olipa hän Kosovon albaani, tyrnäväläinen potunviljelijä tai kanadalainen jääkiekkoilija, eivät voi suomalaisten mielessä [oikeasti] oikeuttaa siihen rasistiseen keskusteluun, jota jo nyt on (toistaiseksi onneksi vain) netistä löydettävissä!! Suomalaiset ovat kautta vuosien tuuskanneet epäonnistuneen rakkauden, pettämisen jne jne tiellä mitä hirveimmillä tavoin, mutta harvemmin yksikään suomalainen on aiempien inhimillisten kolmiodraamojen [tai esimerkiksi kahden kouluammuskelijan suomalaisuuden] perusteella ollut valmis vaihtamaan kansallisuuttaan, agitoimaan joukkoja suomalaisvastaisiin atakkeihin nakkikiskan jonossa tai sirottelemaan häpeän tuhkaa päälleen, ainoastaan tekijöiden kansallisuusasioiden perusteella!?

Olen paitsi surullinen, myös vihainen tämänkaltaisesta suomalaisesta yksisilmäisyydestä. Ja mietin ihan tosissani, miten ei tuhansien kauppakeskuksessa olleiden ihmisten joukosta löytynyt yhtään sankarisuomalaista, joka olisi aseen kanssa (kuuleman mukaan ihan rauhallisena) kulkeneen miehen pysäyttänyt..? Jos monen suomalaisenkin parjaamat jenkit pystyvät mm. joulupäivänä lentokoneessa pysäyttämään terrori-iskun ihan vaan perinteisellä kanssamatkustajan taklausperiaatteella, niin miten voi olla, ettei Suomessa pystytä (tai ei ole halukkuutta) samanlaiseen 'sankariuteen' -- vaikka oman henkensä uhalla -- kauppakeskuksen käytävillä, jossa on kovasti paljon enemmänkin tilaa, kuin lentokoneessa..?

Tupistaan vaan iltauutisissa silminnäkijähavaintoa reportterille, että 'kyllähän minä meidän jortsalle sanoin, että katsopa nyt, tuolla ohikulkevalla miehellähän on pyssy' -- muttei sen vertaa välitetä muista ihmisistä, että kukaan itse asiassa olisi tehnyt asialle mitään...?

[Joo, I know. Poliittisesti epäkorrektia kyseenalaistaa ihmisten ajatuksenjuoksua tämänkaltaisessa hätätilanteessa. Mutta silti. Nämä naamaansa netissä omalla nimelläänkin aukovat voisivatkin ehkä keskittyä pohtimaan, kuinka itse olisivat vastaavassa tilanteessa toimineet... Olen ihan vakuuttunut, että Jenkeissä ei kukaan kävelisi kirkkaalla päivänvalolla ulos mistään marketista pyssyn kanssa - ilman, että kehään heitettäisiin pientä takaapäin taklaamista tahi muuta voimatoimea. Jonkun kanssashoppailijan toimesta siis.]

Parempaa Uutta Vuotta kaikesta huolimatta itse kullekin. Välittäkää lähimmistänne, arjessa ja juhlassa!!

Ps. Disclaimerina vielä, että nämä ovat minun ikiomia mielipiteitäni. Saa siis olla eri mieltä - mutta mahdollisia anonyymejä rasistisia kommentteja [sikäli kun tänne joku random-ihminen esimerkiksi nettihaun perusteella osuu] en tule suvaitsemaan! Olen edelleen silmittömän pahoillani kaikkien niiden väkivaltaisissa tai hyväksikäyttävissä parisuhteissa elävien ja eläneiden puolesta - mistä kai tämäkin teko sai alkunsa. Olivatpa he minkämaalaisia hyvänsä. Believe you me, sellaisia suomalaisiakin on nimittäin aika tavalla!

2 kommenttia:

Karo kirjoitti...

Hyvaa uutta vuotta, Kirsusein! Olen kanssasi ihan samaa mielta nettikeskustelun tasosta; luinpa jostain kommentin "olin tata ennen vahan rasisti mutta nyt olen kylla todella rasisti". Siis haloo? Harmittavasti olen aika pitkalti nettiuutisten (joiden mukana aina kommentitkin) armoilla, kun vaikka CNN uutisoi, ei tarkempaa tietoa juuri tule. Itsekin olen Lepuskissa kasvanut koulun alusta parikymppiseksi asti, joten kovin lahelta liippaa. Yksi ammutuista oli pikkuveljen pelikavereita. En tieda oikeestaan yksityiskohdista, ihmisten reaktioista, tai evakuoinnista yms. mitaan, mutta toivon ettei keskustelu tosiaan mene taysin raiteiltaan tan tapauksen takia. Olemmehan kaikki kuitenkin samassa veneessa, mista tahansa tultiinkin mihin tahansa. Jotkut muistanee esim. Virginia Techin ampumatapauksen parin vuoden takaa; teon takana oli myos maahanmuuttaja. Jos rupeaa ajattelemaan tosi yleistavasti, meista on kohta kaikki maahanmuuttajan telkien takana. Kiitos sun suorapuheisesta rehellisyydesta.

Kirsi kirjoitti...

Karo, kiitos kommentista - ja pahoitteluni veljesi pelikaverin poismenosta. Pieni on tämä maailma, indeed.

Onneksi pahin rasismikeskustelu on nyt ainakin toistaiseksi laantunut - tosin aamulla pisti silmään ampujan vanhempien anteeksipyyntö koko Suomen kansalta.. Toki anteeksipyyntö ja osanotot tulisi suunnata uhrien omaisille, ystäville ja niille, joita tapahtuma on koskettanut. Mutta sietämätön on kyllä minusta ajatus siitä, että vanhemmat joutuisivat omaakin olemassaoloa pyytelemään anteeksi -- aikuisen poikansa tekojen perusteella...

No, pakkasen keskeltä koti-Oulusta on hyvä huudella. Palataan asiaan, ja parempaa vuotta 2010 sinne Illinoisiin!